כיצד לקבוע את זמני ארוחות וחטיפים
אכילה לעתים קרובות. כדי להפחית את העייפות, עדיף לאכול 4-6 ארוחות קטנות ביום, ולא שלוש ארוחות גדולות. יש לאכול פריטים מזינים ולא “קלוריות ריקות”. שתיית מילקשייק או מזון נוזלי מרוכז, מיץ או סודה מצריכים אותו זמן, מאמץ וכמות אנרגיה. יש להעדיף את הפריטים העשירים יותר. חטיפים עשויים לשמש כארוחות קטנות. הפכו ארוחות ליעילות יותר.
ישיבה זקוף. תנוחת ישיבה זקופה היא בדרך כלל טובה ביותר לבליעה בטוחה. כדאי להישאר זקוף מספר דקות לאחר אכילה.
תנוחת הראש – הראש, צוואר הגוף צריכים להיות בקו ישר. הסנטר צריך להיות כלפי מטה ויש להימנע ממצב שבו הראש מוטה לאחור (עיניים מופנות כלפי התקרה).
כיצד לאכול ולשתות
נגיסות קטנות. לחתוך את המזון לחתיכות קטנות. להכניס לפה כמויות קטנות של מזון או נוזל. לוודא שכל האוכל נבלע לפני שמכניסים “ביס” נוסף. חתיכות של מזון שמצטברות בפה עלולות להיכנס לגרון ולגרום לחנק.
שימוש זהיר בקש. שתייה באמצעות קש – לגימה אחת בכל פעם. הסבירות לאספירציה גדלה בשתייה מהירה באמצעות קש. אפשר לצבוט את הקש כדי להאט את קצב השתייה דרכו.
תחליפי מזון נוזליים יכולים לסייע בשמירה על פה וגרון נקיים.
מה לאכול
מחיות או מזונות רכים. מזונות שנשארים בפה כיחידה אחת עשויים להקל על ילדך לבלוע. אם אכן מחיות או מזונות רכים מקלים על ילדך, ניתן להמיר מאכלים אהובים למרקמים דומים למזונות המפורטים להלן:
♥ פודינג, יוגורט או שמנת , דייסה (למשל, שיבולת שועל)
♥ פסטה רכה ברוטב (למשל, מקרוני וגבינה)
♥ פרי משומר, מבושלים או אפוי
♥ בשר טחון או מבושל בתוספת רוטב או קטשופ
הימנעו ממזונות יבשים או מתפוררים שנשברים לחתיכות קטנות. מזונות אלו עשויים להיות בעייתיים לבליעה. דוגמאות למזונות אלו: קרקרים, עוגיות וצ’יפס. גם מזונות שמתפרקים בפה (כמו אורז, עוגה) יכולים להיות בעייתיים. באופן כללי, יש להרטיב מזונות יבשים ומתפוררים באמצעות חמאה, ריבה, מרגרינה או רוטב
הימנעו ממזונות קשים ללעיסה. לחלק מהמזונות המוצקים נדרש מאמץ רב כדי ללעוס ולבלוע. מזונות אלו עלולים להגדיל את הזמן שנדרש לאכילה ולהקשות על הילד לצרוך מספיק אוכל מזין. מזונות שקשה ללעוס כמה בשר (כגון סטייק), וירקות ופירות לא מבושלים (כגון חסה, תפוחים, גזר חי).
הימנעו ממזונות דביקים או צמיגיים. מזונות אלו הם קשים להתכונן לבליעה ועשויים להידבק לפה או לגרון. דוגמאות למזונות דביקים או דביקים הן מחית תפוחי אדמה, לחם לבן, חמאת בוטנים ופיצה.
מה לשתות
המעיטו בצריכת נוזלים דלילים. הימנעו ממים, מיצי פירות, סודה וכד’. נוזלים אלה הינם דלים בקלוריות שהם מספקים. בנוסף, למרות שנוזלים דלילים עשויים להיראות כמזון הבטוח ביותר עבור אנשים עם בעיות בליעה, זהו למעשה המרקם הקשה ביותר לחולי A-T.
הציעו נוזלים סמיכים. נוזלים סמיכים הם מילקשייק, נקטר פרות ומרקים מוקרמים בשמנת. העדפת חלב מלא על חלב דל שומן עשוי להקטין את הסיכון לאספירציה בהחלט ישפר את הערך הקלורי של המשקה.
נוזלים מעובים. אם יש צורך לעבות את הנוזלים ניתן להוסיף דייסת אורז, עמילן, רסק פירות, קןרנפלור וכד’.
הוסיפו תוספי מזון נוזליים. הציעו תוספי מזון נוזליים או מזון חלופי מרוכז, מוצרי אינסטנט, ו / או מילקשייק כדי להגביר את התזונה של ילדכם לפי הוראות רופא ילדים או דיאטנית.
כיצד לשלוט בריור
לבלוע לעתים קרובות. הזכירו לילדכם לבלוע בתדירות גבוהה. לחלק מהילדים יתאים להלביש על פרקי כף היד סרטים סופגי זיעה כדי שיוכלו לנגב את פיהם.
תרופות. ניתן להשתמש כדי לשלוט בריור מוגזם. אם כמות הרוק מהווה בעיה פנו לרופא הילדים של ילדכם. בררו מהן תופעות לוואי הקשורות לתרופות השולטות על ייצור הרוק.
תוכנית חירום
בנו תוכנית חרום. כל אחד עם קשיי בליעה צריך תכנית חירום למקרה של הפסקת נשימה עקב חסימת דרכי הנשימה. ילדך, כל המטפלים, הרופא ויחידת חילוץ צריך להיות מעורבים בפיתוח תכנית זו. תכנית זו צריכה להיות מודפסת ומוצבת במקום נגיש. להלן תוכנית חירום המוצעת לך למקרה שדרכי הנשימה של ילדך נחסמות:
- נסה להירגע נסה להישאר רגוע בזמן שאתה מעודד את הילד שלך להשתעל בכוח ולנסות לנשום סביב החסימה.
- בצע תרגיל היימליך אם החסימה אינה זזה, נסה תרגיל היימליך (חיבוק מאחור וביצוע
- תנועות דחיפה כלפי מעלה כשהידיים אוחזות מתחת לעצם החזה).
- להתקשר 101 אם נתיב האוויר נותר חסום, להתקשר למספר טלפון החירום של מד”א לקבלת סיוע.
- צור סימנים מוסכמים פתחו מערכת של אותות מוסכמים כדי לתקשר עם מטפלים.
- לדוגמה, טפיחה על היד כדי לציין: “תפסיק, אני לא זקוק לעזרה” ויד מונחת על הגרון כדי לציין: “עזור לי.”
- בדוק את התכנית יש לבחון מחדש מעת לעת התכנית ולשנות לפי הצורך, כדי לשמור אותה עדכנית. תרגלו ושמרו על יכולת לבצע החייאה.